Turismo rural

Slik er Galicia. Enkelt og greit. Selv severdighetene er enkle: gamle borger som er blitt museer, gamle herskapshus som er blitt museer, gamle kirker som er forlatt eller er blitt museer, og gamle museer som sliter med besøkstallene.

Med hederlig unntak av en overdådig katedral, så er Galicia full av severdigheter man ser når man er her, og ikke severdigheter man er her for å se. Man kommer nemlig til Galicia for å slappe av med det enkle.

Spanjolene selv har lenge forstått hva landsdelen handler om, og har skapt behovet for galisiske bed&breakfast. Rundt på landsbygda finnes små gårder og hus hvor eierne åpner dørene for urbane folk som bare vil slippe unna en liten stund.

Noen av disse husene har bare to-tre gjesterom, mens andre nesten er industrielt koselige med 12-14 rom, med eller uten eget bad. Disse rommene bruker turistene som baser for turer i skogen, utflukter til små landsbyer og deres markeder, eller picnicer på en av strendene som fremdeles ikke er ødelagt.

I det siste har noen få tyskere og franskmenn også sett sjarmen av å feriere på et sted der vertskapet gjerne inviterer dem til å dele en flaske vin, eller til å være med å lage et måltid. Det er imidlertid ikke høylydte mennesker som først og fremt tiltrekkes av denne typen ferie, og det er ikke flere av dem enn at stemningen i området forblir hjemmekoselig og rolig.

Galicia, Upyntet, Foto: Truls Nordberg
Galicia er et upyntet Spania, en tilværelse der alt er hva det utgir seg for å være, og det er forfriskende. Foto: Truls Nordberg