En ting eller to om QR-koder

QR-koder er overalt. Det er riktignok ikke så mange som bruker dem, men hvis noen skulle få lyst, så er de der: firkanter i mønster, som stort sett bare er strekkoder tatt ett skritt lenger. "Alle" skal bruke QR-koder nå.

Og QR-koder kan være et svært godt og kraftig verktøy, hvis du vet hva du skal bruke dem til, men det er helt åpenbart at de fleste ikke har anelse om hva de driver med. Ett eksempel:

Jeg ventet på banen i Oslo ved juletider, og så en QR-kode blant oppslagene, mellom rutetabeller og prisinformasjon:

Feil bruk av QR-kode
"This information"? What information?

Jeg forsto ikke helt hvilken informasjon jeg ble lovet hvis jeg scannet koden, men syntes ikke det var noen stor risiko å ta. Resultatet?

Ikke mobiloptimalisert nettside
Oh, this information …

Jeg ble tatt til seksjonen for "siste nytt" på Ruters nettsider. Sukk …  Hva er galt med det, spør du kanskje. Vel, her er det en del å ta tak i.

Aller først: Siden er ikke mobiloptimalisert. Man må zoome og trekke for i det hele tatt å finne ut hva slags side man er kommet til.

Første regel: Vær mobilvennlig

QR-koder er til bruk på mobiletelefoner. Lurt da, om de peker til mobilvennlig innhold.

Det behøver forresten ikke koste mye tid, penger eller ressurser å gjøre nettsiden din mobilvennlig, men det vil nok lønne seg. I følge prognosene vil mobiltelefoner gå forbi datamaskiner i antall internettbesøk i løpet av 2012. Og Ruter.no er nøyaktig en slik nettside folk besøker når de er på farten – for å finne ut hva som har skjedd med trikken som aldri kom, eller hvordan de kan klage på konduktøren.

Men altså: På nettsiden jeg ble tatt til, er det ingen kontaktinformasjon eller trafikkmeldinger. I stedet er det tre filmer om den nye prisstrukturen, lenker til diverse pdf-er, en nyhetssak om at en Ruter-ansatt er pågrepet, og noen andre lenker. Ingenting av innholdet på siden er relevant for meg der jeg står, men jeg blir slått av hvor optimistisk det er å tro at folk vil laste ned filmer om billettpriser på telefonen sin når de venter på trikken. (Jeg sjekket ikke, men jeg ville ikke blitt overrasket om filmene var i flash, som ikke kan vises på iPhone.)

Andre regel: Gå rett på sak.

Folk har ikke tid eller tålmodighet til digresjoner og omveier når de surfer ute i den store verden.

Deretter, jeg kan ikke se at noe på denne siden innfrir løftet fra forklaringen ved siden av QR-koden. Der sto det at jeg skulle få "denne informasjonen" direkte til telefonen. Jeg vet ikke hva slags informasjon de siktet til, men QR-koden sto sammen med noe kontaktinformasjon og henvisninger til en mobilvennlig nettside og Trafikantens app – tre ulike ting som ville egnet seg veldig godt til å levere til en mobiletelefon.

Tredje regel: Ingen overraskelser, takk.

QR-koder handler om tillit. I motsetning til f.eks. nettadresser er QR-koder umulige å lese for vanlige mennesker, så vi må bare stole på at de peker mot et sted vi vil være. Ikke bryt den tilliten.

Dessuten, et par bonusregler:

Fjerde regel: Benytt mulighetene.

Internett på mobilen åpner for uendelige muligheter – man har potensiell tilgang til all informasjon, alle bilder, all musikk, alle mennesker i verden fra lommen. Ikke kast bort det på å sende folk til en intetsigende nettside.

Femte regel: Mål, mål, mål.

QR-koder er spesielt godt egnet til å måles. Sørg for at hver QR-kode du bruker er unik, og at du ser hvor mange som bruker dem, når de bruker dem og hvor de bruker dem – blant annet. Ta konsekvensen av det du finner ut.